© © 2024 Polatlı Haber Ajansı Tüm Hakları Saklıdır.

Mürsel Yıldızkaya: Vatandaş 16 yıl beklemiş, bir 16 yıl da siz bekletmeyin

Polatlı Belediye Meclisi Ağustos Ayı 3. Birleşim 1. Oturumunda İstiklal, Zafer ve Eskipolatlı Mahalleleri 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu Ak Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin oylarıyla reddedildi.

Polatlı Belediye Meclisi Ağustos Ayı 3. Birleşim 1. Oturumunda İstiklal, Zafer ve Eskipolatlı Mahalleleri 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu Ak Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin oylarıyla reddedildi. Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, Milliyetçi Hareket Partisi Belediye Meclis Üyeleri Mehmet Ali Talay ve Mehmet Üçöz Meclis kürsüsünde yaptıkları açıklamalarla karara tepki gösterdi. Ak Parti ve CHP sıralarına yüklenen Başkan Yıldızkaya; red kararının yalnızca Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda bulunan emsal kararlarına ilişkin alınmasının yanlış olduğunu, bölgede gaz ve kanalizasyon bekleyen noktalarda mağduriyet yaratacağını, planda yer alan terminal, spor alanları, stadyum, fuar alanı gibi çalışmaları sekteye uğratarak şehre zaman kaybettireceğini dile getirdi.

MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ TALAY; “EMSALLER HUSUSUNDA YETKİNİN TAMAMEN BÜYÜKŞEHİR’DE OLDUĞUNU GAYET İYİ BİLİYORSUNUZ”

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Ali Talay Meclis kürsüsünde konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “6360 Sayılı Yasa ile emsaller hususunda yetki Ankara Büyükşehir Belediyesinde. Büyükşehir’de belirlenen emsal kararlarını görmezden gelerek, günlerdir kamuoyunda Polatlı Belediyesi şehrin muhtelif mahallelerine fazla emsal veriyor, İstiklal planına da az emsal veriyormuş gibi bir hava yaratılmaya çalışılıyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi yönetimi CHP’nin elinde. Meclisin çoğunluğu da Ak Parti’de. Bu itirazları şimdi kabul edip Büyükşehir’e gönderiyorsunuz. Orada emsalleri istediğiniz gibi belirleyebilirsiniz. Yani Polatlı Belediyesi’nin emsal belirleme yetkisi mi var?

EMSAL TALEPLERİNİ BİZ REDDEDİYORMUŞUZ GİBİ BİR HAVA YARATILMASI YANLIŞ

Sanki o bölgedeki vatandaşlarımızın emsal taleplerini biz reddediyormuşuz gibi bir hava yaratılıyor. Hepiniz gayet iyi biliyorsunuz. Polatlı’nın bütün mahallelerinde emsaller Büyükşehir Belediyesi’ne ait. Büyükşehir Belediyesi 5000’lik emsalleri veriyor. Polatlı Belediyesi de ona uygun 1000’liğini yapıp tekrar Büyükşehir’e gönderiyor. Buradaki itirazlar da şimdi kabul ediliyor. Büyükşehir’e gidecek. Buradaki Meclis Üyelerimiz gerekeni yaparlar, umarım emsaller artarak gelir.” Şeklinde konuştu.

MHP MECLİS ÜYESİ ÜÇÖZ; “BU ORTAKLIĞI BOZAN BİZ OLMAYACAĞIZ, CUMHURBAŞKANIMIZIN YANINDAYIZ”

İmar ve Bayındırlık Komisyon raporunda yer alan gerekçeleri eleştiren MHP Belediye Meclis Üyesi Mehmet Üçöz, MHP ile Cumhur İttifakı ortağı olan Ak Parti’nin plana red oyu vermesine tepki gösterdi. Üçöz konuya ilişkin meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada; “Bu plana ilişkin rapor eğer okunduğu kadarsa ne bir gerekçesi var, ne bir açıklaması var. İnanın bir takım gülüşmelere sebep verecek bir rapor. Kesinlikle yetersiz ve kifayetsiz. Bu raporu kabul etmek mümkün değil.

BU SİZE NE KAZANDIRACAK BİLMİYORUM AMA SAYENİZDE POLATLI KAYBEDECEK

Bu itirazları kabul etmek popülist bir yaklaşım. Sizlere ne kazandıracak bilmiyorum ama Polatlı’ya uzun bir zaman kaybettirecek. Sayenizde kaybeden Polatlı olacak. Eski plan aynen getirilmedi ki. Yenilendi, bir takım yerler dahil edildi. Bölgedeki siteler de bir çok mağduriyetler var. Plan olmayınca doğalgaz gelmiyor. Bu vebal sizlerde. Planda şehrin ihtiyaçlarının karşılanmadığını, genişlemesinin engellendiğini söylüyorsunuz. Açıklamaların altı tamamen boş. Bunlar izaha muhtaç şeyler.

AK PARTİ’NİN YAKLAŞIMINI İÇİME SİNDİREMİYORUM

Ankara’da CHP iktidar, Ak Parti’de bütün komisyonlara ve meclise egemen. Göreceğiz bakalım, Büyükşehir’de Polatlı için ne yapacaksınız. CHP’nin bu yaklaşımına bir derece muhalefet olarak su götürür bir tarafı var diyelim. Ama Cumhur İttifakı ortağımız olan Ak Parti’nin böyle bir yaklaşım sergilemesini ben içime sindiremiyorum. Bu ortaklığı bozan hiçbir zaman biz olmayacağız. Bunu bilin. Bizler Cumhurbaşkanımızın yanındayız, emrindeyiz.” İfadelerine yer verdi. 

BELEDİYE BAŞKANI MÜRSEL YILDIZKAYA; “VATANDAŞ 16 YIL BEKLEMİŞ, BİR 16 YIL DA SİZ BEKLETMEYİN”

Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya Ak Parti ve CHP’nin oylarıyla reddedilen İstiklal, Zafer, Eskipolatlı Mahalleleri Uygulama İmar Planı konusunda yaptığı açıklamada; 2006 Yılında başlayan ve günümüze kadar devam eden 16 yıllık süreci tüm ayrıntılarıyla anlattı. 

Ölü doğmuş ve yıllarca çözümsüz bırakılmış bir planı dirilttiklerini dile getiren Başkan Yıldızkaya 1/5000’lik planlara dair yetkinin tümüyle Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda olduğunun tekrar altını çizdi. Başkan Yıldızkaya konuya ilişkin Meclis’te gerçekleştirdiği açıklamada; “Arkadaşlar İstiklal Planı’nın 5000’liği 2006 Yılında Yakup Bey döneminde yapılmış. 16 Yıllık bir süreç. Ama uygulanamamış. Neden uygulanamamış; vatandaştan %50 civarında bir kesinti yapılmış, dolayısıyla plan ölü doğmuş. Konu 8 yıl boyunca çözümsüz bırakılmış.

Biz 2014 Yılında göreve gelince planı tekrar ele aldık. Ancak geçmişte imar planları ile ilgili bütün yetki Polatlı Belediyesinde iken 2014’ten itibaren yetkinin hemen hepsi Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi.

BÜYÜKŞEHİR HAZIRLADIĞIMIZ PLANI UYGUN BULMADI, REDDETTİ

Büyükşehir Belediyesi ile görüşerek vatandaş kesintisini %45’e düşürmek için plan sınırını genişletmek istedik. Ancak Büyükşehir Polatlı’da yeterince planlı alan var gerekçesiyle uygun bulmadı.

Hal böyleyken ben de 2006 yılında belirlenen sınırlar içerisinde vatandaşlarımızın haklarının maksimum seviyede korunması için teknik heyetimize talimat verdim.

Hatta Ankara Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyon Başkanı Sayın Mehmet Emin Ayaz’ı davet ederek, alanı yerinde inceledik. Yıllar süren çalışmalar sonunda 16 yıllık ölü planı dirilttik. Her cm2’si için Büyükşehir İmar Dairesi personeli ile istişare halinde olduk. Askıya çıktı, yasal süresinde kesinleşti.

MADEM SORUN VARDI NİSAN AYINDA NİYE ONAYLADINIZ

Bundan sonra görevimiz gereği 5000’liğe uygun 1000’lik plan hazırladık. Hazırlanan bu planı bu yıl nisan ayında sizler oybirliği ile onayladınız.

Maden sorun vardı. O zaman niye onayladınız demezler mi? Diyorum ve soruyorum. Neden onayladınız?

Arkadaşlar itirazların hemen tamamı emsallerle ilgili. Bu emsal artışlarını nasıl karşılamayı düşünüyoruz. Bildiğiniz bir şey varsa birlikte yapalım.

Emsali kaç yapacaksınız? Nasıl ve neye göre yapacaksınız? Lütfen açıklayın bu engin bilginizden hem bizim, hem de Büyükşehir’in plancıları, haritacıları, teknik heyeti ve Meclis Üyeleri faydalansın.

EMSALLER KONUSUNDA ELİMİZDE YETKİ, İMKAN OLSA ZATEN GEREKENİ YAPARIZ

Vatandaşlarımız kendi penceresinden haklıdır. Saygı duyuyorum. Öyle bir imkan olsa biz neden yapmayalım. Hemşehrilerimizin lehine en küçük bir şey varsa zaten biz yapar, size düşürmeyiz.

İtirazları kabul etmek planın kesinleşmesini engeller ve mümkün değil. Zaten planda sosyal donatı alanları, yeşil alanlar vb. kılı kılına kurtarıyor. En küçük değişiklik planı kökten iptal ettirir. Vatandaşlar daha çok mağdur olur. Orası tarla olarak kalır gider.

Bu konudaki emsal artışı ile ilgili yetkinin bizde olmadığını bildiğiniz halde böyle yapıyorsunuz.

BÖLGEDE GAZ KULLANAMAYAN KANALİZASYONU OLMAYAN YERLER VAR, VATANDAŞLARIMIZ MAĞDUR OLUYOR

Bölgede yine sizin Belediye Başkanlığınız, Meclis Üyeliğiniz döneminde yapılan mevzii imar uygulamaları var. Eskipolatlı Yeşilkent, Yeşilvadi gibi. Bu planlara o dönem siz izin verdiniz. Buradaki insanlar yıllardır gaz kullanamıyor, kanalizasyon yok, bu çağda foseptik kullanıyorlar. Mağduriyet var. Böyle yaparak bu mağduriyeti daha da arttırırsınız.

İnsanlar doğalgaz bekliyor, kanal bekliyor. Bu kararınızla şehre ve bu insanlara zaman kaybettiriyorsunuz. Bu saatten sonra bu ve bunun gibi mağduriyetlerin sorumlusu Ak Parti ve CHP grupları olur biliniz.

HER ZAMANKİ GİBİ ANKARA’DA EVET BURADA HAYIR DİYORSUNUZ

Yine her zamanki gibi Ankara’da evet burada hayır diyorsunuz. Karakolda doğru söyleyip mahkeme de şaşıyorsunuz. Lütfen azıcık ilkeli davranın.

Vatandaş hakkını arasın ancak yasalar ve mecburiyetler var. Sizin yaptığınız tamamen popülizm.

Planda terminal alanı var, spor alanları var, stadyum var, fuar alanı var. Bunları da engelliyorsunuz. Komisyon toplantılarına bile katılmadan bu kararları nerede, kimlerle alıyorsunuz.

Size oturduğunuz koltuğa ve temsil ettiğiniz kitleye olan sorumluluklarınızı bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

HANİ ŞEHİTLİK’TE EMSALE KARŞIYDINIZ? ŞİMDİ AYNISINI TALEP EDİYORSUNUZ

Şimdi siz itirazları kabul edince vatandaşın yanında, biz karşısında mı oluyoruz. Yok öyle bir şey, kesinlikle öyle değil.

Emsal farklılıklarından bahsediyorsunuz. Hani siz Şehitlik emsaline karşıydınız? Hani beton yığınıydı? Şimdi aynısını talep etmiş olmuyor musunuz? Plan eskiymiş. Yahu biz ölüyü dirilttik. Madem öyle 1000’liği neden onayladınız.

BÜYÜKŞEHİR’DE YÖNETİM CHP’DE, MECLİS ÇOĞUNLUĞU AK PARTİ’DE EMSALLERİ ARTTIRIN BİZ DE DESTEK OLALIM

Hülasa bu saatten sonra İstiklal Planı ile ilgili bütün sorumluluk sizde. Hadi bakalım sizi görelim. Büyükşehir Yönetimi, İmar Daire Başkanlığı Yönetimi kimin elinde?  CHP’de. Meclis çoğunluğu kimde? 140 Üyenin 90’ı Ak Parti’de. Vatandaşın talep ettiği emsalleri arttırın, biz de destek olalım, alkışlayalım. Biz bu kadar yapabiliyoruz. Şimdi sizi görelim. Vatandaş 16 yıl beklemiş, bir 16 yıl da siz bekletmeyin.” cümlelerine yer verdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER